Data zeiltochten

Update varen met de Halve Maen:
Alle plekken voor het hele laatste seizoen zijn volgeboekt.
De informatie hieronder blijft even staan, wanneer er wellicht nog plekken vrijkomen.
Uw enige optie om mee te zeilen is op dit moment om het gehele schip af te huren, dan kunt u met maximaal 12 gasten varen op een ‘dag naar keuze’ (op een moment dat we voor bezoek gesloten zijn en er niet al een andere vaartocht gepland staat).

We gaan weer varen en u kunt mee!
Meezeilen op de Halve Maen is een unieke beleving.
Vanaf vrijdag 3 mei kunt u intekenen op de vrijdagavond zeiltochten. Deze kosten 99 euro per persoon en dan krijgt u samen met maximaal 12 gasten totaal een unieke zeilbeleving op het Markermeer. Meezeilen kost 99 euro per persoon, ongeacht de leeftijd.

Geldigheid oude vaartickets en vouchers
2019 is het laatste vaarseizoen van de Halve Maen in Hoorn. Vouchers en boekingen uit 2018 en daarvoor dienen in dit vaarseizoen gebruikt te worden. Meldt u zich pas na 1 juli 2019, dan is er geen financiële restitutie meer mogelijk voor oude tickets en vouchers. Neem contact op over de mogelijkheden met annemarie@halvemaenhoorn.nl

Hoe kunt u reserveren?
Op de hierna genoemde data zijn er nog plekken vrij om te reserveren. Klik op de datum om uw boeking te maken, u ziet dan per datum hoeveel kaarten er nog beschikbaar zijn. U kunt reserveren door op een van onderstaande data te klikken, dan komt u in het boekingssysteem, de kleine teller rechts geeft het aantal beschikbare plaatsen aan, geen teller? dan is er nog maar 1 plaats. U kunt direct met IDEAL betalen. Voor boekingen vanuit het buitenland; u vult het formulier geheel in op de datum naar keuze en neemt daarna contact op met annemarie@halvemaenhoorn.nl wanneer u niet van IDEAL betaling gebruik kunt maken.

Geen datum meer van uw voorkeur beschikbaar?
U wilt heel graag varen dit seizoen, maar er zijn geen avonden meer? Meld u via annemarie@halvemaenhoorn.nl met uw contactdetails en mobiele nummer, voor een plek op de wachtlijst bij afzeggingen van huidige vaardata. Echter u wordt dan geacht om binnen enkele uren te kunnen schakelen en aanwezig te zijn, omdat afzeggingen meestal zeer kort van te voren bekend zijn. Er worden GEEN extra vaaravonden meer ingepland.

U kunt ook het gehele schip afhuren en op een datum naar keuze (niet tijdens een al geplande vaartocht avond) een avondzeiltocht maken met maximaal 12 personen. De kosten hiervoor zijn 1250 euro exclusief 21% BTW. Volledige catering zoals onder beschreven, met ruimte voor aanvullingen en persoonlijke wensen. Het zeilen is altijd op een avond, tenzij wij overdag gesloten zijn, zoals bijvoorbeeld maandag en dinsdagen in september. Neem contact op over de mogelijkheden.

Beschikbare vaartochten
We varen op de vrijdagavond en een aantal keer op de zaterdagavond. Klik op de datum, in het scherm dat zich dan opent, rechts naast de invulvelden, is een kleine teller (pijltje omlaag) met het aantal beschikbare plekken. Geen teller? Dan is er nog maar 1 plek om te reserveren!

  • 4 oktober Deze zeiltocht is volgeboekt, er zijn geen plekken meer.
  • 11 oktober Deze zeiltocht is volgeboekt, er zijn geen plekken meer.
  • 18 oktober Deze zeiltocht is volgeboekt, er zijn geen plekken meer.
  • 25 oktober Deze zeiltocht is volgeboekt, er zijn geen plekken meer.

Reguliere vaartochten programma
Vanaf 17.15 uur wordt u ontvangen in ons bezoekerscentrum aan de Schuijteskade 22, 1621 DE Hoorn met koffie/thee en spekkoek. De gids en host stellen zich aan u voor en wanneer de gasten compleet zijn vertelt onze schipper u over het reilen en zeilen aan boord. Circa 22 uur stapt u weer van boord en is de tocht ten einde.

U zeilt actief mee en mag klimmen in het want
Uiterlijk om 18 uur scheept u in aan boord, de bemanning is al actief in de masten. Koffie en thee staat voor u klaar. We draaien eerst de haven van Hoorn in richting de Hoofdtoren om trots ons mooie schip te laten zien en hijsen dan de zeilen op weg uit de haven. U mag onderweg zelf actief meezeilen en op eigen risico ook een stukje in het want klimmen (kinderen alleen na toestemming van de schipper), wanneer u die middag geen alcoholische dranken heeft genuttigd. Alle klimactiviteiten zijn op uw eigen risico.

Gids aan boord
Tijdens de tocht is er een Halve Maen gids aan boord die u van alles kan vertellen over dit VOC schip uit de Gouden Eeuw en de verschillende levens van de Halve Maen. Thema’s zijn het leven aan boord, de ontdekkingsreis van Henry Hudson, de handel op de Oostzee, de reis naar Oost-Indie en het vergaan van de Halve Maen in 1618 voor de kust van Java.

Zeemansmaaltijd aan boord en drankjes inbegrepen
Rond 19 uur krijgt u een stevige linzensoep naar zeventiende eeuws recept (vegetarisch) en broodjes. Daarna zijn er drie rondes met een kleine snack (vis, kaas, chocolade) en een selectie drankjes gedurende de avond. U krijgt geen complete maaltijd, maar honger zult u niet hebben, het is niet nodig om vooraf te gaan eten! Aan het einde van de tocht krijgt u een aandenken aan de Halve Maen mee naar huis.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Uw boeking van een vrijdagavondzeiltocht op de Halve Maen is onder voorbehoud van wijzigingen. Wij kunnen kostentechnisch pas uitvaren bij minimaal 8 gasten, maar dit seizoen zit alles gewoon vol. Daarnaast is het mogelijk dat er gedurende het seizoen nieuwe on-tour activiteiten bijkomen en dat wij onverwacht niet in onze thuishaven aanwezig zijn. U wordt bij wijzigingen tijdig geïnformeerd zodat wij met u in overleg kunnen gaan voor omboeken of geld teruggave, zorg daarom dat uw contactgegevens goed worden ingevuld en dat u een mobiel telefoonnummer opgeeft zodat wij u op de zeildag kunnen bereiken.

Bij weer en ontij?
Ook kan het voorkomen dat de weersomstandigheden ongunstig zijn, in 2018 hebben wij echter ook met windkracht 4 en slecht weer nog gevaren. De schipper zorgt ervoor dat het veilig is. In principe wordt er bij weer en onweer, dus ook bij regen, uitgevaren.
Zorg er voor dat u op het weer gekleed bent. Aan boord en op het water is het altijd kouder, zeker wanneer het nog vroeg donker wordt. Neem liever een extra (regen)jas en muts mee dan dat u er om verlegen zit. Er is ruimte aan boord om uw bagage veilig op te bergen.

Faciliteiten aan boord
Aan boord is het minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Er is niet veel keuze aan zitplaatsen, het merendeel van de tocht bent u aan dek in de open lucht. Bij vragen hierover staan wij u graag te woord. Aan boord is een basic modern toilet waarvan u gebruik kunt maken.

Parkeren bij de Halve Maen?
Houdt u er rekening mee dat u niet kunt parkeren in de nabijheid van de Halve Maen op het Oostereiland. Het nabijgelegen parkeerterrein is uitsluitend voor lokale vergunninghouders.
Gratis parkeren kan op ‘Nieuwe Wal’ en een deel van ‘ABC’, betaald parkeren kan op het einde van de ‘Westerdijk’ en op het ‘Visserseiland’.
Vanaf alle locaties is het circa 10 minuten lopen naar de Halve Maen, zij ligt aan bij het Centrum Varend Erfgoed, Schuijteskade 22, 1621 DE Hoorn. Afzetten van personen die slechter ter been zijn is ter plekke wel mogelijk.

Neem de watertaxi!
Een unieke gelegenheid om alvast de haven van Hoorn te verkennen, is om u bij ABC/ Nieuwe Wal op te laten halen door Watertaxi Hoorn. Voor een klein bedrag per persoon wordt u op een afgesproken tijd opgehaald en rechtstreeks bij de Halve Maen afgezet. Met een beetje geluk treft u aan boord van de watertaxi al de schipper van de Halve Maen. Ook kunt u zich na afloop van de zeiltocht met de Halve Maen weer terug laten brengen naar de parkeerplaats. Meer informatie via www.watertaxihoorn.nl 06-46374059 uw afspraak hiervoor maakt u rechtstreeks met de Watertaxi Hoorn.

Vaaravond ontvangst
Wij verwachten uw tijdige aanwezigheid en vragen u tussen 17.15 en 17.30 uur aanwezig te zijn in ons bezoekerscentrum. (Bij voorkeur niet eerder in verband met de ombouw van museumschip naar zeilend schip en wisseling dagteam naar zeilteam). Houdt u rekening met de verplaatsingstijd door de stad, vanaf uw geparkeerde auto of vanaf het treinstation (25 min. lopen!) naar de locatie van de Halve Maen. Bij onverhoopte vertraging hopen wij op uw bericht, wij stellen het op prijs wanneer u ons belt wanneer u om 17.30 uur onverhoopt nog niet aanwezig kunt zijn.

Heeft u nog vragen?
Belt u met Annemarie Pothaar, projectcoördinator van de Halve Maen 06-22690540, dit is tevens het nummer dat u kunt bellen wanneer u onverhoopt vertraging heeft. Of stuur een bericht naar annemarie@halvemaenhoorn.nl