Bezoekersinformatie 2019

Winterperiode tot april 2019
Wijzigingen voorbehouden. In deze periode zijn wij, uitsluitend op afspraak, geopend voor educatie en groepen (vanaf 10 personen, kleinere groepen in overleg en met een meerprijs). Bel of e-mail ons (ruim van te voren!) voor de mogelijkheden. Via annemarie@halvemaenhoorn.nl of bellen met 06-22690540. Het schip is compleet afgetuigd en ons bezoekerscentrum is nu werkplaats. Deze periode is geschikt voor kenners en liefhebbers, vanaf maart 2019 wordt het schip weer opgetuigd.

Informatie 2019 (in bewerking, laatste update 20190206)

Openingstijden 2019: De seizoensopening is op zaterdag 6 en zondag 7 april, het schip ligt dan in de Havenkom van Hoorn met demonstraties sloephijsen. Bezoekmogelijkheden op het water tijdens dat weekend worden onderzocht.
In april en mei openen wij globaal in de weekenden en vakanties, groepen vanaf 10 personen kunnen ook op andere tijden een afspraak maken, neem contact op voor de mogelijkheden. Nader programma is in ontwikkeling, zoals de On Tour activiteiten, en wordt zo spoedig mogelijk hier en op onze facebookpagina bekend gemaakt.

Halve Maen
2019 is het laatste jaar dat u de Halve Maen in Hoorn kunt bezoeken!
De Halve Maen ligt op de zuidpunt van het Oostereiland (Schuijteskade 22, 1621 DE Hoorn), bij het Centrum Varend Erfgoed, waar het in goed gezelschap is van historische vissers- en vrachtschepen. Stap aan boord en luister, kijk, ruik, voel én ontdek het zeeleven aan boord in de zeventiende eeuw. Museumschip de Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17e eeuw in Nederland dat ook echt zeilt.
Een bezoek aan de Halve Maen bestaat uit een rondleiding of het gebruik van een audiotour aan boord en het bezoek aan het Centrum Varend Erfgoed, waar u alles te weten komt over Hoorn en het water. In het voor- en naseizoen ziet u het ambachtelijke tuigproces in volle gang, het schip wordt met de hand getuigd volgens het 17e eeuwse ambacht.

Prijzen 2019
volwassenen (vanaf 16 jaar) € 9,00
kinderen (4 tot 16 jaar) € 6,50
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
groepstarief (vanaf 10 volbetalende volwassenen) €8,10 p.p.

Combinatieticket Halve Maen en Westfries Museum (volwassenen) €13,50
Combinatieticket “Rondje Gouden Eeuw”, met Halve Maen, Westfries Museum en Museumhuis Bonck (volwassenen) €17,50
Er is geen combinatieticket voor kinderen. Zij hebben gratis toegang tot het Westfries Museum tot 18 jaar.
Een combinatieticket is geldig gedurende het seizoen (t/m november), u hoeft dus niet op de zelfde dag alles te bezoeken.
Kijk zelf goed wat de verschillende openingsdata zijn van de verschillende instellingen!

De Halve Maen verkoopt geen Museumkaarten, onze buren bij het Museum van de 20e Eeuw wel, 5 minuten loop afstand, de Museumkaart is daarna direct te gebruiken.

Meezeilen op de Halve Maen kost €99,- per persoon, meer informatie over wat daarbij is inbegrepen en een beschrijving van de zeiltocht, vindt u op www.halvemaenhoorn.nl/data-zeiltochten De nieuwe vaardata 2019 worden bekend in maart 2019, vermoedelijk van mei tot en met oktober 2019 wordt er op de vrijdagavond gezeild.

De Halve Maen bezoekerstour
Voordat u het schip opgaat, wordt u ontvangen in het gezellige bezoekerscentrum van het Centrum Varend Erfgoed. Hier komt u van alles te zien en te weten over Hoorn en het water. Hoe was het leven voor de vissers op de vroegere Zuiderzee? Wat voor stad was Hoorn in de 17e eeuw?
Na de ontvangst in het bezoekerscentrum is het tijd om de Halve Maen te verkennen! Op het schip worden rondleidingen gegeven, maar u kunt op gezette tijden ook zelf op ontdekkingstocht met een audiotour.

Rondleiding
Om 13.00, 14.00 of 15.00 uur kunt u mee met de rondleiding. Onze enthousiaste vrijwilligers nemen u dan mee door het hele schip en vertellen in vier etappes indrukwekkende verhalen over het zeemansleven in de Gouden Eeuw.

Audiotour
Aan het begin van de middag (tussen 12.00 en 13.00 uur) en aan het eind (tussen 16.00 en 17.00 uur) kunt u gebruikmaken van de audiotour. Zo kunt u in uw eigen tempo de verschillende delen van het schip ontdekken. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Families met jonge kinderen
Voor families is er een speciale doorgeef-audiotour. Hiermee kunt u samen met uw kind(eren) rustig kijken en ontdekken. Ook kunnen zij leuke opdrachten voeren. Deze tour is vooral geschikt voor jonge kinderen, voor wie een reguliere rondleiding wellicht te lang is.

Jaarthema 2019
Elk jaar is er een nieuw jaarthema. Zo zijn er steeds nieuwe dingen te ontdekken en blijft een herhaalbezoek aan de Halve Maen interessant. In 2019 staat de ‘Gouden Eeuw’ centraal. Wij vertellen over het eerste leven van de Halve Maen en de handel op de Baltische kusten, de bekende ontdekkingsreis van schipper Henry Hudson, zijn bezoek aan Amerika en contacten met de inheemse bevolking en als laatste de handel in Oost-Indië, waar de Halve Maen de laatste jaren van haar leven actief was, voordat zij in 1618 bij Java verging.

Toegankelijkheid
De Halve Maen is een historisch schip en daardoor helaas minder geschikt voor buggy’s en mensen in een rolstoel.
Het is niet toegestaan om een hond mee aan boord te nemen, de andere bezoekers kunnen daar last van hebben en er is niet veel ruimte aan boord. U kunt uw hond, op eigen risico, voor het bezoekerscentrum aanbinden, of bij de steiger van het schip. Echter zodra er overlast is, moet een baas de hond weer begeleiden.

Parkeren
Houd er rekening mee dat u niet met de auto bij de Halve Maen kunt parkeren. Bent u slecht ter been? Dan kunt u dichtbij met de auto afgezet worden op het Oostereiland bij ons bezoekerscentrum. Maak hiervoor een afspraak via annemarie@halvemaenhoorn.nl of 06-22690540, Adres voor navigatie: Schuijteskade 22, 1621 DE Hoorn.
Suggesties voor parkeren; op de Westerdijk of het Visserseiland (beiden betaald) of wat verder weg bij ABC en Nieuwe Wal (gratis). Tip: laat u ophalen vanaf uw parkeerplaats door de Watertaxi en maak meteen een mooie tocht door de haven! Kijk op www.watertaxihoorn.nl of bel rechtstreeks: 06-46374059.

Laatste Kans! Meezeilen met de Halve Maen in 2019
De nieuwe vaardata 2019 worden bekend in maart 2019, vermoedelijk van mei tot en met oktober 2019 wordt er op de vrijdagavond gezeild. 2019 is het laatste seizoen waarin u uw eerder aangekochte zeilvouchers kunt inwisselen. Kijk hier voor meer informatie over deze unieke zeilbeleving.