Bezoekersinformatie

Halve Maen
De Halve Maen ligt op de zuidpunt van het Oostereiland, bij het Centrum Varend Erfgoed, waar het in goed gezelschap is van historische vissers- en vrachtschepen. Stap aan boord en luister, kijk, ruik, voel én ontdek het zeeleven aan boord in de zeventiende eeuw. Museumschip de Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17e eeuw in Nederland dat ook echt zeilt.
Een bezoek aan de Halve Maen bestaat uit een rondleiding of het gebruik van een audiotour aan boord en het bezoek aan het Centrum Varend Erfgoed waar u alles te weten komt over Hoorn en het water.

Openingsdagen en -tijden

De Halve Maen on tour in september en oktober 2018!
Controleer voor uw komst altijd goed hier onze agenda, of facebookpagina en het nieuws van deze website.
Het kan zijn dat wij aan het varen zijn elders en niet in Hoorn te bezoeken zijn!

Wilt u zelf ook een keer meevaren met de Halve Maen? Bekijk hier de data van de zeiltochten.
Wilt u met een groep langskomen op een dag dat wij eigenlijk dicht zijn?
Bel of e-mail ons voor de mogelijkheden! Via annemarie@halvemaenhoorn.nl of bellen met 06-22690540.

september 2018
woensdag t/m zondag open 12.00 tot 17.00 uur

Let op: vanaf 26 september is de Halve Maen onderweg naar het Springtij Forum op Terschelling en niet te bezoeken in Hoorn!
U kunt ons weer en Hoorn vinden vanaf woensdag 3 of donderdag 4 oktober.
Houd deze plek in de gaten, of kijk op onze facebookpagina voor de laatste update waar we zijn.
Bij twijfel mag u ons altijd bellen via 06-22690540

oktober 2018
woensdag t/m zondag open 12.00 tot 17.00 uur, on tour data voorbehouden, zie de uitleg hieronder.

Let op: op zondag 7 oktober zijn wij NIET GEOPEND, het schip is afwezig voor een bezoek aan het droogdok.

Let op: vanaf 14 oktober zijn wij te gast in Enkhuizen voor een educatief project in het kader van de Gouden Eeuw maand in Enkhuizen.
Zondag 14 oktober is een publieksdag en kunt u ons bezoeken.
Aangepaste toegangsprijzen in Enkhuizen op zondag 14 oktober: entree 5 euro per persoon (alleen contant) geen kortingskaarten of Museumkaart geldig!
Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 oktober ontvangen wij uitsluitend scholen op afspraak voor ons educatieve project.
U kunt hiervoor een aanvraag doen via annemarie@halvemaenhoorn.nl of bellen met 06-22690540 voor nadere inlichtingen.
De ligplaats van het schip wordt waarschijnlijk ‘Landje van Top’ aan het einde van de Havenweg, nabij de Dromedaris.

Op vrijdag 19 oktober kunt u voor een unieke zeiltocht inschepen van Enkhuizen naar de thuishaven Hoorn.
De kosten zijn 99 euro per persoon, inclusief catering, drinken aan boord en een aandenken.
Inschepen om 17.15 uur, aankomst tussen 22 en 23 uur in Hoorn.

Vanaf zaterdag 20 oktober zijn wij weer in Hoorn te bezoeken.
Op maandag 22 en dinsdag 23 oktober zijn wij EXTRA GEOPEND vanwege de schoolvakantie.
Vanaf zaterdag 20 oktober tot en met zondag 28 oktober kun je het vakantieprogramma ‘Ga mee op VOC reis’ bij de Halve Maen gebruiken.

 

november
zaterdag en zondag open van 12.00 tot 17.00 uur

december – begin april 2019
In deze periode zijn wij op afspraak geopend voor educatie en groepen (vanaf 10 personen, kleinere groepen in overleg).
Bel of e-mail ons voor de mogelijkheden! Via annemarie@halvemaenhoorn.nl of bellen met 06-22690540.

Prijzen
volwassenen (vanaf 16 jaar) € 9,00
kinderen (4 tot 16 jaar) € 6,50
museumkaart Gratis
ICOM Gratis
groepstarief (vanaf 10 volbetalende volwassenen) €8,10 p.p.
combinatieticket Halve Maen en Westfries Museum (volwassenen) €13,50
Er is geen combinatieticket voor kinderen. Zij hebben gratis toegang tot het Westfries Museum tot 18 jaar.
De Halve Maen verkoopt geen Museumkaarten, onze buren bij het Museum van de 20e eeuw wel, 5 minuten loop afstand, ze zijn dan direct te gebruiken.

Meezeilen op de Halve Maen kost €99,- per persoon, meer informatie over wat daarbij is inbegrepen en een beschrijving van de zeiltocht, vindt u op www.halvemaenhoorn.nl/data-zeiltochten

De Halve Maen bezoekerstour
Voordat u het schip opgaat, wordt u ontvangen in het gezellige bezoekerscentrum van het Centrum Varend Erfgoed. Hier komt u van alles te zien en te weten over Hoorn en het water. Hoe was het leven voor de vissers op de vroegere Zuiderzee? Wat voor stad was Hoorn in de 17e eeuw?
Na de ontvangst in het bezoekerscentrum is het tijd om de Halve Maen te verkennen! Op het schip worden rondleidingen gegeven, maar u kunt op gezette tijden ook zelf op ontdekkingstocht met een audiotour.

Rondleiding
Om 13.00, 14.00 of 15.00 uur kunt u mee met de rondleiding. Onze enthousiaste vrijwilligers nemen u dan mee door het hele schip en vertellen in vier etappes indrukwekkende verhalen over het zeemansleven in de Gouden Eeuw.

Audiotour
Aan het begin van de middag (tussen 12.00 en 13.00 uur) en aan het eind (tussen 16.00 en 17.00 uur) kunt u gebruikmaken van de audiotour. Zo kunt u in uw eigen tempo de verschillende delen van het schip ontdekken. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Families met jonge kinderen
Voor families is er een speciale doorgeef-audiotour. Hiermee kunt u samen met uw kind(eren) rustig kijken en ontdekken. Ook kunnen zij leuke opdrachten voeren. Deze tour is vooral geschikt voor jonge kinderen, voor wie een reguliere rondleiding wellicht te lang is.

Jaarthema
Elk jaar is er een nieuw jaarthema. Zo zijn er steeds nieuwe dingen te ontdekken en blijft een herhaalbezoek aan de Halve Maen interessant. In 2018 staat de ‘Ontmoeting tussen twee culturen’ centraal. Wij vertellen over de inheemse bevolking die Hudson op zijn reis ontmoette en de handelsrelaties die daar uit ontstonden. De reis van Hudson naar de nieuwe wereld is immers het opstapje van de Nederlanders over zee en de stichting van Nieuw Amsterdam.

Toegankelijkheid
De Halve Maen is een historisch schip en daardoor helaas minder geschikt voor kinderwagens, buggy’s en mensen in een rolstoel.
Het is niet toegestaan om een hond mee aan boord te nemen, de andere bezoekers kunnen daar last van hebben en er is niet veel ruimte aan boord.
U kunt uw hond, op eigen risico, voor het bezoekerscentrum aanbinden, of bij de steiger van het schip. Echter zodra er overlast is, moet een baas de hond weer begeleiden.

Parkeren
Houd er rekening mee dat u niet met de auto bij de Halve Maen kunt parkeren. Bent u slecht ter been? Dan kunt u dichtbij met de auto afgezet worden op het Oostereiland bij ons bezoekerscentrum. Maak hiervoor een afspraak via annemarie@halvemaenhoorn.nl of 06-22690540.
Suggesties voor parkeren; op de Westerdijk of het Visserseiland (beiden betaald) of wat verder weg bij ABC en Nieuwe Wal (gratis). Tip: laat u ophalen vanaf uw parkeerplaats door de Watertaxi en maak meteen een mooie tocht door de haven! www.watertaxihoorn.nl

Meezeilen met de Halve Maen
Vanaf 11 mei varen wij iedere vrijdag uit voor een exclusieve zeiltocht van 3 uur. Kijk hier voor meer informatie over deze unieke zeilbeleving.