Bezoekersinformatie

Halve Maen
De Halve Maen ligt op de zuidpunt van het Oostereiland, bij het Centrum Varend Erfgoed, waar het in goed gezelschap is van historische vissers- en vrachtschepen. Stap aan boord en luister, kijk, ruik, voel én ontdek het zeeleven aan boord in de zeventiende eeuw. Museumschip de Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17e eeuw in Nederland dat ook echt zeilt.
Een bezoek aan de Halve Maen bestaat uit een rondleiding of het gebruik van een audiotour aan boord en het bezoek aan het Centrum Varend Erfgoed waar u alles te weten komt over Hoorn en het water.

Openingsdagen en -tijden

mei – juni
woensdag t/m zondag 12.00 tot 17.00 uur
Let op: vanwege het Koninklijk bezoek zijn wij op donderdag 28 juni pas vanaf 13 uur geopend.

juli – augustus
alle dagen 12.00 tot 17.00 uur
gesloten op maandag 20 augustus vanwege Lappendag
Wijziging locatie let op: vanaf zaterdag 18 augustus tot en met zondag 2 september ligt de Halve Maen in Enkhuizen!
De exacte data, ligplaats, toegangsprijs en openingstijden wordt nog bepaald en zo snel mogelijk hier bekend gemaakt.

september – oktober
woensdag t/m zondag 12.00 tot 17.00 uur
extra geopend op maandag 21 en dinsdag 22 oktober (schoolvakantie)
Let op: vanaf 20 september is de Halve Maen onderweg naar Harlingen voor de tewaterlating van zusterschip de Willem Barentsz en het Springtij Forum op Terschelling. Nadere data worden zo spoedig mogelijk hier bekend gemaakt.

november
zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur

december – begin april
In deze periode zijn wij op afspraak geopend voor educatie en groepen (vanaf 10 personen, kleinere groepen in overleg).

De Halve Maen on tour!
Controleer voor uw komst altijd goed onze agenda, facebookpagina en website. Het kan zijn dat wij aan het varen zijn. Wilt u zelf ook een keer meevaren met de Halve Maen? Bekijk hier de data van de zeiltochten. 

Prijzen
volwassenen (vanaf 16 jaar) € 9,00
kinderen (4 tot 16 jaar) € 6,50
museumkaart Gratis
ICOM Gratis
groepstarief (vanaf 10 volbetalende volwassenen) €8,10 p.p.
combinatieticket Halve Maen en Westfries Museum (volwassenen) €13,50
Er is geen combinatieticket voor kinderen. Zij hebben gratis toegang tot het Westfries Museum.

Meezeilen op de Halve Maen kost €99,- per persoon, meer informatie over wat daarbij is inbegrepen en een beschrijving van de zeiltocht, vindt u op www.halvemaenhoorn.nl/data-zeiltochten

De Halve Maen bezoekerstour
Voordat u het schip opgaat, wordt u ontvangen in het gezellige bezoekerscentrum van het Centrum Varend Erfgoed. Hier komt u van alles te zien en te weten over Hoorn en het water. Hoe was het leven voor de vissers op de vroegere Zuiderzee? Wat voor stad was Hoorn in de 17e eeuw?
Na de ontvangst in het bezoekerscentrum is het tijd om de Halve Maen te verkennen! Op het schip worden rondleidingen gegeven, maar u kunt op gezette tijden ook zelf op ontdekkingstocht met een audiotour.

Rondleiding
Om 13.00, 14.00 of 15.00 uur kunt u mee met de rondleiding. Onze enthousiaste vrijwilligers nemen u dan mee door het hele schip en vertellen in vier etappes indrukwekkende verhalen over het zeemansleven in de Gouden Eeuw.

Audiotour
Aan het begin van de middag (tussen 12.00 en 13.00 uur) en aan het eind (tussen 16.00 en 17.00 uur) kunt u gebruikmaken van de audiotour. Zo kunt u in uw eigen tempo de verschillende delen van het schip ontdekken. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Families met jonge kinderen
Voor families is er een speciale doorgeef-audiotour. Hiermee kunt u samen met uw kind(eren) rustig kijken en ontdekken. Ook kunnen zij leuke opdrachten voeren. Deze tour is vooral geschikt voor jonge kinderen, voor wie een reguliere rondleiding wellicht te lang is.

Jaarthema
Elk jaar is er een nieuw jaarthema. Zo zijn er steeds nieuwe dingen te ontdekken en blijft een herhaalbezoek aan de Halve Maen interessant. In 2018 staat de ‘Ontmoeting tussen twee culturen’ centraal. Wij vertellen over de inheemse bevolking die Hudson op zijn reis ontmoette en de handelsrelaties die daar uit ontstonden. De reis van Hudson naar de nieuwe wereld is immers het opstapje van de Nederlanders over zee en de stichting van Nieuw Amsterdam.

Toegankelijkheid
De Halve Maen is een historisch schip en daardoor helaas minder geschikt voor kinderwagens, buggy’s en mensen in een rolstoel.

Parkeren
Houd er rekening mee dat u niet met de auto bij de Halve Maen kunt parkeren. Bent u slecht ter been? Dan kunt u dichtbij met de auto afgezet worden op het Oostereiland bij ons bezoekerscentrum. Maak hiervoor een afspraak via annemarie@halvemaenhoorn.nl of 06-22690540.
Suggesties voor parkeren; op de Westerdijk of het Visserseiland (beiden betaald) of wat verder weg bij ABC en Nieuwe Wal. Tip: laat u ophalen vanaf uw parkeerplaats door de Watertaxi en maak meteen een mooie tocht door de haven! www.watertaxihoorn.nl

Meezeilen met de Halve Maen
Vanaf 11 mei varen wij iedere vrijdag uit voor een exclusieve zeiltocht van 3 uur. Kijk hier voor meer informatie over deze unieke zeilbeleving.