Informatie voor bezoekers

Bezoek de Halve Maen vanaf zaterdag 7 april 2018! Meezeilen kan weer vanaf vrijdag 11 mei 2018.
Tot zaterdag 7 april 2018 zijn wij op afspraak geopend voor groepen (vanaf 10 personen, kleinere groepen in overleg) en onderwijs.
Neem voor de mogelijkheden contact op met de projectcoördinator Annemarie Pothaar 06-22690540 (graag tijdens kantooruren) of via annemarie@halvemaenhoorn.nl
Kom op bezoek, ook in het winterseizoen!

Locatie
De Halve Maen ligt op de zuidpunt van het Oostereiland, bij het Centrum Varend Erfgoed, waar het in goed gezelschap is van historische vissers- en vrachtschepen.
Het is helaas niet mogelijk om hier te parkeren, alle plaatsen zijn vergunninghouders! Parkeren op de Westerdijk of het Visserseiland (beiden betaald) of wat verder weg bij ABC en Nieuwe Wal. Tip: laat u ophalen vanaf uw parkeerplaats door de Watertaxi en maak meteen een mooie tocht door de haven! www.watertaxihoorn.nl

Uw bezoek
De Halve Maen is op openingsdagen te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Er zijn om 13.00, 14.00 en 15.00 uur rondleidingen door gidsen. Voor een bezoek zonder rondleiding door een gids is een audiotour beschikbaar, dit vindt plaats tussen 12 en 13 uur en tussen 16 en 17 uur, dan is er uiteraard wel een gids aan boord aanwezig voor uw vragen. De audiotour is beschikbaar in Nederlands, Duits, Engels en Frans. Voor families is er een speciale doorgeef-audiotour, waarbij je samen gaat kijken en opdrachten uitvoert en zo het schip kunt ontdekken. Dit is vooral geschikt voor families met jonge kinderen, die het wellicht wat moeilijk vinden om de aandacht erbij te houden bij een reguliere rondleiding. Beschikbaar heid van de audiotour in 2018 nog onder voorbehoud van wijzigingen.

Ontvangst bij de Halve Maen
U wordt ontvangen in het sfeervolle bezoekerscentrum van het Centrum Varend Erfgoed. Daar kunt u van alles zien en te weten komen over de Halve Maen, over het harde leven van de vissers en vrachtvaarders op de vroegere Zuiderzee en de stad Hoorn en het water.
Om 13.00, 14.00 of 15.00 uur kunt u mee met de rondleiding. In vier etappes nemen onze enthousiaste vrijwilligers u mee door het hele schip en vertellen ze u de verhalen over het zeemansleven in de Gouden Eeuw. Deze rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
Elk jaar is er een nieuw jaarthema, zodat ook een herhalingsbezoek zeker de moeite waard is. In 2018 staat de ‘Ontmoeting tussen twee culturen’ centraal en vertellen we over de ontmoeting in 1609 en de handel met de inheemse bevolking van America in de vroege zeventiende eeuw in Nieuw Nederland.

Openingstijden
Onze aanwezigheid in Hoorn is onder voorbehoud van ON TOUR activiteiten. Checkt u altijd nog een keer extra of wij wel aanwezig zijn!
Wijzigingen in de agenda worden op deze website en op onze Facebook aangekondigd. www.facebook.com/halvemaenhoorn

Schoolvakanties regio Noord
Tijdens schoolvakantie van regio Noord, zijn wij ook geopend.
Dit betekent dat wij op maandag 30 april, dinsdag 1 mei, maandag 22 oktober en dinsdag 23 oktober ook OPEN zijn!

Voor- en naseizoen (april en november)
Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Extra geopend vanwege schoolvakantie: maandag 30 april.

Laagseizoen (mei, juni, september, oktober)
Woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen: 12.00 tot 17.00 uur.
(Maandag en dinsdag gesloten.)
Feestdag Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei OPEN, maar wij zijn alleen geopend met onze audiotour en er zijn geen rondleidingen aan boord.
Feestdag Tweede Pinksterdag: maandag 21 mei OPEN.
Zaterdag 26 mei zijn wij om 16 uur gesloten in verband met een avondverhuur. In de middag vinden er opbouwwerkzaamheden plaats.

Hoogseizoen (juli, augustus)
In juli en augustus elke dag, dus van maandag tot en met zondag, geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Lokale feestdag: op maandag 20 augustus GESLOTEN in verband met Lappendag.

Zeildagen
De Halve Maen is een zeilwaardig jacht. Het zal dan ook met enige regelmaat op het water te vinden zijn. Op die dagen is het schip niet te bezoeken. Controleer voor uw komst goed onze agenda, facebook en website, het kan zijn dat wij on tour zijn elders in Nederland! Zo vind u ons van vrijdag 30 maart tot en met maandag 2 april in Kampen voor Sail Kampen!

Toegangsprijzen 2018
Volwassenen (vanaf 16 jaar): € 9,00
Kinderen (4 – 16 jaar): € 6,50
Museumkaart: gratis
ICOM: gratis
Groepstarief p.p.: € 8,10 (bij groepen vanaf 10 volbetalende personen)

Combinatie: Halve Maen en Westfries Museum
Volwassenen € 13,50
Er is geen combinatieticket voor kinderen, omdat het Westfries Museum tot en met 16 jaar gratis toegang heeft. Een combinatieticket is daarmee gelijk aan een Halve Maen kinderticket.

Toegankelijkheid
De Halve Maen is een historisch schip en daardoor helaas niet, of zeer lastig toegankelijk voor kinderwagens, buggy’s en mensen in een rolstoel. Voor gezinnen met kleine kinderen raden wij de familie doorgeef-audiotour aan om het schip samen te ontdekken. Houd er rekening mee dat u niet met de auto bij de Halve Maen kunt parkeren. Bent u slechter ter been, dan kunt u wel dichtbij met de auto afgezet worden op het Oostereiland bij ons bezoekerscentrum, dit moet van te voren geregeld worden, maak hiervoor een afspraak via annemarie@halvemaenhoorn.nl of via 06-22690540 (Vanwege het geven van rondleidingen is het mogelijk dat wij niet altijd direct de telefoon kunnen beantwoorden.)

Zoekt u een hotel in Hoorn? Kijk op www.hotelscombined.nl.