Herfstvakantie 2019: Westfries Museum en Halve Maen

In de herfstvakantie, van zondag 13 tot en met zondag 27 oktober, kun je bij het Westfries Museum en op de Halve Maen aanmonsteren voor een VOC-vakantie. Bij de Halve Maen is er speciaal voor de herfstvakantie een voordelige familiekaart. Op vijf dagen in de herfstvakantie kunnen bezoekers in de Schutterijzaal zien en horen wat er komt kijken bij de restauratie van de Schuttersstukken. Restaurator Ronald de Jager is ‘live’ aan het werk te zien.

Zowel bij de Halve Maen als in het Westfries museum kunnen families aanmonsteren voor een VOC-vakantie. Met het invullen van diverse opdrachten kunnen kinderen een echt zeemanskompas verdienen. De opdrachten zijn verschillend. Variërend van het leggen van verschillende zeemansknopen tot het antwoord hoe je scheurbuik en zeeziekte voorkomt.

Live restauratie van Schutterstukken

De vier levensgrote schutterijstukken van Jan Albertsz Rotius zijn aan een onderhoudsbeurt toe. Restaurator Ronald de Jager is op 17, 18, 22, 24 en 25 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur in de Schutterijzaal aan het werk. Medewerkers van het museum geven doorlopend uitleg over wat Ronald de Jager doet. Dat gaat over de middelen waarmee een restaurator schoonmaakt, hoe je diepe krassen vult en waarom retoucheren zichtbaar blijft. Zij vertellen wat porcelijnaarde is en waarom er bijvoorbeeld konijnenhuid nodig is. Bezoekers mogen ook zelf op een grote kleurplaat uitproberen hoe het retoucheren werkt.

Openingstijden

De Halve Maen is in de herfstvakantie open van zondag 13 tot en met zondag 27 oktober van 12.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van maandag 14 en dinsdag 15 oktober. Het Westfries Museum is dagelijks open. Doordeweeks van 11.00 tot 17.00 uur, in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur.

Welkom in de Gouden Eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw met zijn mooie en minder mooie kanten en speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia.

Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl/exposities.