Halve Maen On Tour 2016

Halve Maen On Tour langs zes VOC-steden

Nederlands enige zeilende 17e-eeuwse replica, de Halve Maen, gaat On Tour. In de herfstvakantie vaart de Halve Maen van Hoorn naar de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in iedere haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma. De tour start vrijdag 14 oktober in Hoorn en eindigt zondag 30 oktober in Rotterdam.

De Halve Maen is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Naar de Indiaanse naam die ‘de plaats waar wij het hout voor bogen halen’ betekent.. Nederlandse kooplieden roken na terugkomst van het schip direct grote kansen voor handel. Dat leidde tot het ontstaan van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam, het latere New York. In mei 2015 kwam een getrouwe replica van het schip voor vijf jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Het Westfries Museum, het museum van de Gouden Eeuw, kreeg het schip in bruikleen.

Tijdens Halve Maen On Tour kunnen belangstellenden het schip bezoeken. Verder zijn er pop-up tentoonstellingen, lezingen, Speakers Corners en proeverijen, waarmee de lokale bijdrage aan de Gouden Eeuw wordt belicht.  De succesverhalen, maar ook de kanten waar wij tegenwoordig minder trots op zijn komen aan bod. Zie, voel, ruik en proef het leven in de Gouden Eeuw!

Hoorn: Afscheid

In Hoorn, het startpunt van Halve Maen On Tour, is het thema: ‘Afscheid – de Halve Maen vaart uit’. Vrijdag 14 oktober om 10.30 uur is er in de schipperskerk van Hoorn een afscheidsceremonie. De bemanning wordt toegesproken en toegezongen om hen een behouden vaart te wensen. Daarna gaat het in optocht naar de haven waar het schip in een historische scene klaar gemaakt wordt voor vertrek naar Enkhuizen.

Enkhuizen: Handelsgeest

Op vrijdagmiddag 14 oktober arriveert de Halve Maen in Enkhuizen. Op diverse plaatsen in de stad zijn er activiteiten rond het thema: ‘De cost gaat voor de baet uit: de eerste (en grootste) Nederlandse multinational.’ In de Waag is er (de hele maand oktober) een pop-up tentoonstelling met het oudste aandeel ter wereld uit de stadscollectie van de gemeente Enkhuizen.  Er is een speciale VOC-wandeling en op zaterdagavond 15 oktober is er in de Westerkerk een groots 17e-eeuws diner.  Op zondagavond 16 oktober vertrekt de Halve Maen richting Amsterdam.

Amsterdam: Burgers en Paria’s

Op maandagmorgen 17 oktober om 10 uur vaart de Halve Maen van het Scheepvaartmuseum via de Nieuwe Herengracht naar de Hermitage aan de Amstel. Hier ligt het schip tot dinsdag 18 oktober 17.00 uur ter bezichtiging. In de Hermitage is er de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’.

Op woensdag 19 oktober kunt u met de Halve Maen op het IJ varen! Klik hier voor informatie en boekingen.

Middelburg: Vrijheid en Slavernij

In Middelburg is. De Halve Maen op zaterdag 22 en zondag 23 oktober te bezichtigen vóór het voormalige VOC-gebouw aan de Maisbaai. Op de kade worden toepasselijke en verrassende lekkernijen geserveerd. Ook in het Oude Stadhuis op de Markt zijn diverse activiteiten gepland. ‘Slavernij en Vrijheid in de 17e eeuw’ is het thema van een Speakers Corner bij het schip op zondagmiddag 23 oktober.

Op maandag 24 oktober kunt u met de Halve Maen naar Veere varen! Klik hier voor informatie en boekingen.

Delft (Delfshaven): de Glorie van Delft

Donderdag 27 oktober legt de Halve Maen aan in Delfshaven, de oude haven van Delft. Hier ontmoet de Halve Maen de replica van het 18e– eeuwse oorlogsschip ‘De Delft’. In de museumwerf ‘De Delft’ is er, eveneens ’s avonds, een lezing over Delfshaven en Delft.

Gert Tetteroo, directeur van de Stichting Henry Hudson 500, vertelt over drie bewoners van Nieuw-Amsterdam die symbool staan voor ‘the birth of modern’: het begin van vrije, moderne samenlevingen.
De drie personen: Asser Levy, Manuel de Gerrit de Reus, Catalina Tricot.

Rotterdam: VOC-mentaliteit

Halve Maen On Tour sluit af in Rotterdam. Het schip is daar van vrijdag 28 oktober tot en met 30 oktober bij het Maritiem Museum Rotterdam te bezichtigen, (vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 11.00 – 17.00 uur). Zondagmiddag 30 oktober sluit de tour in het Maritiem Museum Rotterdam af met een lezing door Jan-Peter Balkenende over de VOC-mentaliteit toen, nu en straks.

De route door Nederland

Belangstellenden kunnen hier de route van de Halve Maen tracken. Hier kan iedereen het schip op ieder moment van zijn reis volgen.

Waar is de Halve Maen nu?


Gratis toegankelijk

In alle plaatsen is er voor het publiek ruimschoots de gelegenheid om het schip te bekijken en te bezoeken. Het schip is tijdens de tour gratis toegankelijk. Wel wordt bezoekers om een vrijwillige bijdrage in het onderhoud van het schip gevraagd.

De tour langs de VOC-steden is een samenwerkingsproject van het Westfries Museum/Halve Maen en de Stichting Henry Hudson 500. De tour wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds en het VSB- fonds.

Afsluiting seizoen

Halve Maen On Tour is tevens de afsluiting van het eerste volle seizoen van de Halve Maen in Nederland.  Maart volgend jaar is de Halve Maen weer klaar om bezoekers te ontvangen voor rondleidingen. In de historische haven van Hoorn is het VOC-museumschip van maart tot november te bezoeken. In de zomermaanden kunnen liefhebbers op vrijdag- en zaterdagavonden meezeilen met de Halve Maen.

Het schip ligt in de museumhaven van het Centrum voor Varend Erfgoed op Oostereiland (Schuijteskade 22).

Publieksprogramma Halve Maen On Tour van stad tot stad
(Data en tijden onder voorbehoud – het programma is wind en weder dienende)

Hoorn
vrijdag 14 oktober: de Halve Maen vaart uit naar Enkhuizen

10.30 uur: Oosterkerk (Grote Oost 58-60): afscheidsceremonie voor de bemanning- met woord en muziek wensen de bezoekers de bemanning een behouden vaart (toegang: gratis)
11.30 uur: Oosterkerk: de bemanning in historische kledij vertrekt naar de haven
11.45 uur: Houten Hoofd (Hoofdtoren): het schip wordt in een historische scene gereed gemaakt voor vertrek
12.00 uur: Houten Hoofd\haven van Hoorn: de Halve Maen vaart uit naar Enkhuizen

Enkhuizen
vrijdag 14 oktober: de Halve Maen komt aan in Enkhuizen

13.00 – 17.00 : Waaggebouw (Kaasmarkt 8): pop-up tentoonstelling rond oudste aandeel ter wereld
(toegang: gratis)
16.00 uur: Veermanskade, nabij het Snouck van Loosenhuis (Dijk 36): aankomst Halve Maen ontvangst in historische setting

zaterdag 15 oktober
10.00 – 17.00: Veermanskade, nabij het Snouck van Loosenhuis (Dijk 36) Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
13.00 – 17.00: Waaggebouw (Kaasmarkt 8): pop-up tentoonstelling rond oudste aandeel ter wereld (toegang gratis)
19.00 uur: Westerkerk (Westerstraat 138): feestelijk diner ‘Aan Tafel met Pieter Harmenszoon’, een bijzonder diner in de Westerkerk in 17e-eeuwse sferen (Kaarten voor dit diner kunnen worden besteld via VVV Enkhuizen (administratie@vvvenkhuizen.nl) of restaurant Onder de Wester (info@onderdewester.nl). Prijzen vanaf € 49,50 p.p.)

zondag 16 oktober
10.00 – 16.00: Veermanskade, nabij het Snouck van Loosenhuis (Dijk 36): Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
11.00 uur: Drommedaris: lezing over de vondst van het oudste aandeel door Ruben Schalk en Jan de Bruin, Drommedaris (kaarten: € 5 )
13.00 – 17.00: Waaggebouw (Kaasmarkt 8): pop-up tentoonstelling rond oudste aandeel ter wereld (toegang: gratis)
16.15 uur: vertrek Halve Maen naar Amsterdam (via Paard van Marken en Oranje-sluizen)

Alle dagen in Enkhuizen vanaf 1 oktober: interactieve VOC stadswandeling, te vinden via www.vocwandeling.nl.
Op alle zondagen in oktober (2, 9, 16, 23 en 30 oktober) een stadswandeling onder begeleiding van een stadsgids, start- en eindpunt de Waag, Kaasmarkt 8, starttijd 14.00 uur, duur: ongeveer 5 kwartier.
De pop-up tentoonstelling is geopend van 2 oktober tot en met 30 oktober, van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: zoek op ‘VOC maand in Enkhuizen’ via: https://www.facebook.com/VOC-maand-Enkhuizen-616400875193965/

Amsterdam
maandag 17 oktober
10.00 – 11.00: feestelijke intocht in Amsterdam door de Nieuwe Herengracht, van Scheepvaartmuseum Kattenburgerplein 1 met fotomoment) naar Hermitage (Amstel 51) en feestelijke ontvangst van het schip in Amsterdam
12.00 – 17.00: Amstel voor de Hermitage: Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
10.00 – 17.00: Hermitage (Amstel 51): tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ (toegang: € 17,50. Kinderen tot 12 gratis. www.hermitage.nl)

dinsdag 18 oktober
10.00 – 17.00: Amstel voor de Hermitage: Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
10.00 – 17.00: Hermitage (Amstel 51): tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw (toegang: € 17,50, kinderen tot 12 gratis. www.hermitage.nl)
17.30 uur: vertrek Halve Maen van Hermitage naar Scheepvaartmuseum (via Nieuwe Herengracht).

Middelburg
vrijdag 21 oktober

16.00 uur: Maisbaai: Aankomst Halve Maen in Middelburg, bij voormalig VOC- gebouw.

Zaterdag 22 oktober

10.00 – 20.00: Maisbaai: Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis), op de kade en in het Oude Stadhuis diverse activiteiten
12.00 – 20.00 Oude Stadhuis open: Middelburgs Museum en Festival Middelburg, Historische Wijnstad. Locatie: Oude Stadhuis aan de Markt, toegang € 5,00 (inclusief 1 glas wijn of 4 proefglaasjes), kinderen tot 18 jaar € 2,50
12.00 – 20.00 Maisbaai: culinair genieten van Ambonees/Zeeuwse hapjes ism sterrenkok Syrco

Zondag 23 oktober

10.00 – 18.00: Maisbaai: Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
12.00 – 20.00 Oude Stadhuis open: Middelburgs Museum en Festival Middelburg, Historische Wijnstad. Locatie: Oude Stadhuis aan de Markt, toegang € 5,00 (inclusief 1 glas wijn of 4 proefglaasjes), kinderen tot 18 jaar € 2,50
13.00 – 17.00: Maisbaai: Speaker’s Corner over Slavernij en Vrijheid op de kade en in het Oude Stadhuis diverse activiteiten
14.00 – 17.00: Maisbaai, aanvang 14.00, 15.00 en 16.00: Speaker’s Corner over Slavernij en Vrijheid, met onder meer Leo Balai, toegang gratis.

Dinsdag 25 oktober

10.00 uur: Maisbaai: de Halve Maen vaart af

Delft – Delfshaven

Donderdag 27 oktober

09.00 uur: aankomst Halve Maen bij het Replicaschip ‘De Delft’ (Schiehaven 15, Rotterdam).
10.00 – 19.00: bezichtiging voor het publiek (het schip is vrij toegankelijk, toegangsprijs van het museum is € 6,00 per persoon, kinderen tot 12 jaar € 3,00)
19.30 uur: Lezing: ‘De VOC in Delft en Delfshaven’.

Gert Tetteroo, directeur van de Stichting Henry Hudson 500, vertelt over drie bewoners van Nieuw-Amsterdam die symbool staan voor ‘the birth of modern’: het begin van vrije, moderne samenlevingen.
De drie personen: Asser Levy, Manuel de Gerrit de Reus, Catalina Tricot.

Rotterdam

Vrijdag 28 oktober

10.00 uur: aankomst bij Maritiem Museum Rotterdam, Leuvehaven 1, Rotterdam
12.00 – 17.00 uur: bezichtiging door het publiek (het schip is vrij toegankelijk, toegangsprijs voor het museum is € 10,00 (volwassenen) en € 6,00 (kinderen tot 15 jaar)

Zaterdag 29 oktober

10.00 – 17.00: bezichtiging door het publiek

Zondag 30 oktober

11.00 – 17.00: bezichtiging door het publiek
16.00 – 18.00: Talkshow en lezing ‘VOC mentaliteit toen, nu en straks’in Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam  met Jan Peter Balkenende. Kaarten a € 10,00 te boeken via deze link.